Management Consulting

WAT IS MANAGEMENT CONSULTING?



De beroepstitel van management consultant wordt vaak in algemene zin gebruikt om bedrijfsconsulenten aan te duiden. Binnen de consultancy kan de management consultant echter verschillende rollen hebben die significant van elkaar verschillen. Ontdek hier wat management consulting is, wat het takenpakket van een management consultant is en welke vaardigheden je nodig hebt om een succesvolle management consultant te worden. Gerelateerd:


    WAT IS MANAGEMENT CONSULTING?


    Management consulting focust op het adviseren van het management van organisaties over hun bedrijfsvoering of het begeleiden van de implementatie van deze adviezen.

    De management consultant helpt organisaties optimaler te functioneren en vraagstukken op te lossen. De management consultant werkt voor korte of lange periodes bij bedrijven.

    Als management consultant heb je daarom een groot pakket aan vaardigheden nodig en ruime kennis. Zaken waarmee je je bezighoudt zijn onder meer de levensvatbaarheid van een bedrijf en de status van de markt waarin de organisatie actief is. Je analyseert de winstgevendheid van organisatieonderdelen en ontwikkelt strategieën die een bedrijf vooruit kunnen helpen.



    Dit zijn een aantal primaire werkzaamheden van een management consultant:

    • Uitvoeren van bedrijfseconomische analyses.
    • Adviseren over toekomststrategie en innovatie.
    • Ondersteunen en leiden van transities.
    • Rapporteren en presenteren van adviezen.
    • Adviseren bij een startup van een nieuwe vennootschap
    • Tijdelijk fungeren in een bepaalde rol binnen een organisatie 
    • Adviseren raad van bestuur
    • ...


    BEDRIJFSECONOMISCHE ANALYSE


    Een veel voorkomende opdracht voor een management consultant is het uitvoeren van een bedrijfseconomische analyse. Deze taak wordt meestal uitbesteed door bedrijven waar het minder goed mee gaat en die hier een verklaring en oplossing voor zoeken. Als management consultant ben je als externe deskundige van grote waarde omdat je met een onbevangen en onpartijdige blik kunt aantonen waar en waarom een bedrijf minder goed presteert. Voor de bedrijfseconomische analyse kijk je als management consultant naar de onderdelen van een bedrijf die verlies maken of winstgevend zijn en de onderliggende factoren die aan deze prestaties bijdragen. Daarnaast probeer je de verrichtingen van het bedrijf te plaatsen in het perspectief van de algehele markt, waarbij het belangrijk is om inzicht te hebben in marktontwikkelingen en -vooruitzichten. Op basis van deze kennis kun je vervolgens een conclusie trekken over de huidige staat van het bedrijf en aangeven waar er ruimte voor verbetering zou zijn.



    TOEKOMSTSTRATEGIE EN INNOVATIE


    Als management consultant kun je gevraagd worden om vanuit je expertise advies te geven over de langetermijnstrategie van een organisatie. Je ontwikkelt dan adviezen voor de toekomst van een onderneming. Hierbij speelt innovatie een belangrijke rol. Je hebt inzicht in de meest recente technologische ontwikkelingen binnen een sector en de vooruitzichten op dat gebied. Je past deze inzichten toe bij het opstellen van advies over investeringen of het verschuiven van de focus van een organisatie. Zo kun je als management consultant een bedrijf adviseren om een grote investering te doen. Of juist om hiermee te wachten, omdat er binnenkort nieuwe technologische doorbraken worden verwacht. Dergelijke adviesrapporten stel je op aan de hand van brede marktinzichten. Dit vereist meestal minder diepgravend onderzoek van de organisatie die je adviseert.



    ONDERSTEUNING EN LEIDEN VAN ORGANISATIES EN TRANSITIES


    Als management consultant kun je gevraagd worden om de transitie van een bedrijf te begeleiden of aan te sturen. Denk bijvoorbeeld aan een fusie of overname van een bedrijf of bedrijfsonderdeel of een reorganisatieproces waarbij bepaalde onderdelen van een organisatie worden afgestoten. Je moet dan je kennis over organisatorische processen overdragen en implementeren aan de hand van een eerder opgesteld adviesrapport. Je overziet en begeleidt de uitvoering van de transitie door leiding te geven aan of onderdeel uit te maken van een transitieteam. Je beantwoordt vragen van uitvoerende managers en monitort de status van processen, zoals het verloop van personeelsleden en de acquisitie of het afstoten van panden. Wanneer de marktomstandigheden veranderen tijdens een transitie, pas je waar nodig adviezen en de implementatie hiervan aan.



    RAPPORTEREN, PRESENTEREN EN IMPLENTEREN


    Een belangrijk onderdeel van het werk van een management consultant is het rapporteren van de status van je werkzaamheden en het presenteren van voorlopige en definitieve adviezen. Je overlegt regelmatig met het management over de voortgang van je werk en inzichten die je hebt verkregen. Vervolgens verzamel je je bevindingen in een adviesrapport. Op basis van je inzichten breng je advies uit over mogelijke oplossingen en verbeteringen. Naast een geschreven rapport, presenteer je je conclusies en adviezen meestal ook mondeling aan het management. De opdrachtgever beslist uiteindelijk of deze adviezen worden overgenomen en geïmplementeerd, en in welke vorm. Soms vraagt een opdrachtgever aan de management consultant zelf om de implementatie van deze adviezen te overzien of ondersteunen. In dat geval verschuift je rol als onderzoeker en adviseur naar die van een leidinggevende.

    WE ARE:  Analytical, Strategic and Process-driven